Frans Vogel Poëzieprijs

 

Op zaterdag 14 oktober 2017 is voor de eerste maal de Frans Vogel Poëzieprijs uitgereikt voorafgaand aan Geen Daden Maar Woorden Festival te Rotterdam. De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters en dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van het dichterschap van Frans Vogel:

In de poëzie van Frans Vogel (1935-2016) komen het banale en het verhevene, zin en onzin als vanzelfsprekend samen. Zijn gedichten geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust. Enerzijds is hij in zijn poëzie provocerend en brutaal, tegelijkertijd getuigt hij van lotsverbondenheid met degenen die zich aan de zelfkant ophouden. Frans Vogel was veel meer dan alleen dichter: hij was ook schrijver, columnist, beeldend kunstenaar, fotomodel, provocateur en bon vivant. Sporen van dat alles zijn in Vogels gedichten terug te vinden, want werk en leven vielen bij hem samen. Zijn gedichten zijn onlosmakelijk verbonden met het rauwe grotestadsleven.

foto Marco De Swart

De jury van de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 heeft besloten de prijs toe te kennen aan Lilian Zielstra (1991), de huidige stadsdichter van Groningen en schrijfdocent. Zij was huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, wat resulteerde in de dichtbundel Specimen (2014). Uit het juryrapport: ‘De jury heeft grote waardering voor de open blik waarmee Zielstra schrijft over allerlei facetten van het stedelijke leven in Groningen en daarbuiten. Zij dicht in heldere taal, wars van poëtische tierelantijnen. In haar gedichten voert Zielstra zowel degenen op die midden in het grotestadsleven staan als zij die zich aan de rafelranden ervan bevinden. Zielstra schrijft met compassie, onbevangenheid en humor. Haar gedichten zijn bij uitstek buitgemaakt op het stadsleven anno nu. Dat maakt haar tot de ideale laureaat voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017.’

De feestelijke uitreiking vond plaats op zaterdagavond 14 oktober, voorafgaand aan Geen Daden Maar Woorden Festival, in Kantine Walhalla (Katendrecht) te Rotterdam. Tijdens de korte ceremonie werden er filmbeelden van Frans Vogel vertoond, werd het volledige juryrapport voorgelezen, waarna Lilian Zielstra de prijs – bestaande uit een geldbedrag à 1500 euro en een beeldje vervaardigd door Cor Kraat – overhandigd kreeg. Tot slot droeg Zielstra voor uit haar werk.

Het kunstwerk ʻJa, jij!ʼ als onderdeel van de prijs is ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Cor Kraat en werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van CBK Rotterdam.

De jury voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 bestond uit Hans Sleutelaar (dichter, winnaar Anna Blaman Prijs 2016), Monique van Oosterhout (boekhandel v/h Van Gennep), Eeva Liukku (hoofdredacteur online tijdschrift Vers Beton), Mark Boninsegna (journalist en rock ’n roll-poëet) en Erik Brus (journalist, medesamensteller van het boek Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80).

De prijs dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van Frans Vogels hierboven geschetst dichterschap. De winnaar is niet ouder dan 33 jaar, schrijft in de Nederlandse taal, is afkomstig uit Nederland of Vlaanderen, en heeft reeds in enige mate een oeuvre op zijn of haar naam staan d.m.v. publicaties in boekvorm, tijdschrift of digitale vorm.

Correspondentie: fransvogelpoezieprijs@gmail.com, p/a Passionate Bulkboek t.a.v. Frans Vogel Poëzieprijs, postbus 25264, 3001 HG Rotterdam.