maart 2022

Op vrijdag 11 maart is tijdens een feestelijke middag de derde Frans Vogel Poëzieprijs uitgereikt aan Daniël Vis in GalerieWind te Rotterdam.

Na ontvangst van zijn prijs bestaande uit 1.500 euro en een beeldje van kunstenaar Cor Kraat – droeg Daniël Vis voor uit zijn werk.

Zie verder onder Frans Vogel Poëzieprijs.


november 2021

 De Frans Vogel Poëzieprijs 2021 is toegekend aan de Nederlandse dichter en tekstschrijver Daniël Vis (32 jaar).

De feestelijke uitreiking die gepland was op donderdag 25 november in de Rotterdamse uitgaansgelegenheid JACK, in samenwerking met de literaire stichting Woordnacht, is vanwege de aangescherpte coronamaatregelen uitgesteld tot nader bericht. Zie verder onder Frans Vogel Poëzieprijs.

foto Irwan Droog


maart 2020

Deze maand verscheen Buitenstaanders, waarin Volkskrant-journalist John Schoorl reportages bundelde die hij gedurende de afgelopen jaren schreef over uitvinders, dwarsdenkers, artiesten, lijpo’s en boeven.

Hierin ook het stuk dat Schoorl in 2015 over Frans Vogel schreef n.a.v. Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80. Schoorl duikt dieper in de verhalen achter hedendaagse dwarsdenkers. Wie zijn ze? En bovenal: hoe kunnen ze ons helpen onze blik te verruimen?

Zie ook www.unieboekspectrum.nl


Begin maart verscheen Gers! magazine #24, met daarin een interview met Andrea Vos en Hansje de Reuver over hun geliefde Frans Vogel: ‘de stille romanticus’. Zij vertellen over de lieve en romantische kant die Vogel had, ‘naast die hele grote muil’, zijn invloed op jongere Rotterdamse auteurs, en over de Frans Vogel Poëzieprijs.

Gers! magazine is een stadsglossy met lifestyle, nieuws, langere interviews,  architectuur, ondernemers en horeca. Gers! wordt gratis verspreid over alle Rotterdamse cafés, restaurants, winkels, musea, etc. Meer info op https://gersrotterdam.nl/ .


september 2019

De Frans Vogel Poëzieprijs 2019 is toegekend aan dichter en schrijver Dominique De Groen (1991). De Vlaamse De Groen bracht twee dichtbundels uit: Shop Girl (2017) en Sticky Drama (2019). De uitreiking zal plaatsvinden op zondagmiddag 20 oktober, tijdens een speciale editie van literair podium Frontaal in WORM te Rotterdam. Zie verder onder Frans Vogel Poëzieprijs.


januari 2019

De documentaire Te Gek Moment over Frans Vogel, gemaakt door Victor Vroegindeweij en Jeroen S. Rozendaal in 2005, wordt vertoond op International Film Festival Rotterdam. Dit in het kader van het programma Rotterdam Classic. ʻGeestige, melancholische documentaire over copywriter, fotomodel en dichter Frans Vogel (1935-2016). Een knappe jongen die verzeild raakt in de kunstwereld van de jaren vijftig. Door zijn absurditeit, humor en provocerende gedrag werd Vogel een fenomeen in de Rotterdamse kunstscene,ʼ aldus het festival. Eenmalige vertoning op vr. 25 januari om 18.15 uur, Lantaren Venster, Rotterdam. Meer info hier.


april 2018

Tijdens het literaire festival Woordnacht in Rotterdam zal Hansje de Reuver op 14 april op het Rotterdam-podium vertellen over Frans Vogel en over haar Rotterdamse fotografie. De Reuver (1947), fotograaf en schilder, was levenspartner van Vogel. Als fotograaf werd ze bekend door haar beelden van het Rotterdamse culturele leven, waaronder haar fotoreeks Dichters bij de Hef. Daarnaast zullen Mark Boninsegna en Jana Beranová gedichten van Vogel voordragen. Dit alles onder de noemer Rumoer op De Hef, 22.40 – 23.00 uur, tijdens het Rotterdam-podium in Zaal De Unie op 14 april. Meer info alhier.


februari 2018

Frans Vogels gedicht ʻZomaar een doordeweekse dagʼ is geselecteerd om op De Lage Erfbrug te worden aangebracht, zo is door OPEN DICHT bruggedichten bekendgemaakt. Aan de onderkant of rondom bruggen over de Delfshavense Schie worden voor dit project gedichten van Rotterdamse dichters aangebracht die tijdens het wachten leesbaar zijn voor wandelaars, fietsers en automobilisten. Per brug wordt een gedicht en ontwerper (bij Vogels gedicht is dat Pieter Kers) bekendgemaakt waarvoor een vergunningaanvraag wordt gestart. De selectiecommissie: ʻIn zekere zin was Frans Vogel de initiatiefnemer van het bruggedichtenproject; hij was de eerste die op het idee kwam om de Lage Erfbrug op te sieren met een gedicht. ʻZomaar een doordeweekse dagʼ laat een andere kant uit zijn oeuvre zien. Hij staat bekend om zijn rauwe werk, al dan niet met platte humor, maar daarmee doe je de dichter te kort. Het gedicht beschrijft een dag in de stad als het getij, de steeds weer terugkerende bewegingen; herkenbaar en raak.ʼ Het project OPEN DICHT bruggedichten is een initiatief van Jiske Foppe van GEEN POEHA zaak voor poëzie en fondsenwerving. Meer info alhier.


december 2017

Twee nieuwe YouTube-filmpjes gemaakt door filmmaker Douwe van der Werf waarin Vogel-gedichten worden voorgelezen door liefhebbers van zijn werk uit de culturele wereld. Ditmaal twee opnames met Leonor Faber-Jonker. Eerder dit jaar werden filmpjes gemaakt met Daniël Dee, Mark Boninsegna, Erik Brus en Hansje de Reuver. Zie alle filmpjes onder  ʻMedia.ʼ


oktober 2017

Op 14 oktober verschijnt: Van de straat – en of! Het beste van Frans Vogel. Een royale keuze uit het dichtwerk van Vogel. Hij publiceerde drie dichtbundels: Te gek moment & andere gedichten (1996), Het onaandoenlijk hart (72 bpm) (2000) en Gelukkig maar (2008). Daarnaast verschenen zijn gedichten in literaire tijdschriften, obscure magazines, op websites en in nauwelijks meer te verkrijgen bibliofiele uitgaven. Nu Vogel ons begin 2016 is ontvallen, is het juiste moment gekomen voor een ruime verzameling van zijn beste dichtwerk, zo menen de makers van dit boek. Samenstellers zijn schrijver/journalist Erik Brus, beeldend kunstenaar Hans Citroen (uitgever van de eerste twee dichtbundels van Vogel) en de dichters Hans Sleutelaar en Rien Vroegindeweij i.sm. ontwerper/uitgever Pieter Kers. Uitvoering: paperback, 168 blz, €18,95. Uitgever: studio Kers.


september 2017

Op 14 oktober wordt voor de eerste maal de Frans Vogel Poëzieprijs in Rotterdam uitgereikt. Laureaat is Lilian Zielstra (1991), de huidige stadsdichter van Groningen en schrijfdocent. De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters. Het prijzengeld bedraagt 1.500 euro. De laureaat getuigt van verwantschap – bewust of onbewust – met het dichterschap van Frans Vogel. Datum: zaterdag 14 oktober, 19.15-19.45 uur. Locatie: Kantine Walhalla, Veerlaan 11, Rotterdam-Katendrecht. Nadere info onder ‘Frans Vogel Poëzieprijs’ .